fbpx
ג’ורג’ סורוס

מדוע שינה איל ההון היהודי את שמו, איך נכנס לרשימת עשירי תבל (רמז: בעזרת כאבי גב) ולמה שמו מעורר לעתים התנגדות בקרב אנשים רבים בעולם? ג’ורג’ סורוס, שוורץ לשעבר – מיליארדר עם כוכבית? 


אחד הדמויות המסקרנות בשוק ההון הוא של איל ההון היהודי, ג’ורג’ סורוס. מי שנחשב למיליארדר ההונגרי-אמריקאי, הוא גם פילנתרופ מוכר. הוא מרבה לתרום לארגונים שונים אבל גם מוכר מאוד בשל התבטאויותיו הפוליטיות ודמותו השנויה במחלוקת.

ג’ורג’ סורוס – שם יהודי?

רבים לא יודעים, אבל שם משפחתו האמיתי של ג’ורג’ סורוס, יליד 1930, הוא שוורץ. הוא נולד בהונגריה למשפחה יהודית עשירה מאוד שהחליטה לשנות את שם משפחתה. בעבר הוא צוטט כמי שטוען שגדל בבית “יהודי אבל אנטישמי”. אביו היה עורך דין ואמו בעלת חנות למשי.

באופן מפתיע, שינוי שם המשפחה הגיע בדיוק על הרקע הזה – החשש מהאנטישמיות ההולכת וגואה באירופה. באותה תקופה קיבל סורוס הודעה להודיע לעורכי דין יהודים בהונגריה שעומדים להגלות אותם. בעצת אביו, הוא הזהיר אותם קודם. את השואה, כך סיפר בעבר, הוא שרד בשל העובדה שמשפחתו רכשה מסמכים שבעזרתם זייף את יהדותו. היא שרדה את תקופה זו כמשפחה קתולית והסתירה את יהדותה.

שנים מאוחר יותר, סורוס התבטא כי הוא מצטער על מעשיו ובהמשך התברר שאביו סייע להציל יהודים. כשהיה בן 17 סורס היגר לאנגליה, למד תואר ראשון ושני בפיליסופיה.

מיליארדר עם כוכבית?

למרות הונו הרב והתרומות הרבות, דמותו של סורוס שנויה במחלוקת. בעבר דווח כי ניסה להתערב בנושאים פוליטים רגישים. הוא זכה להשמצות מהימין כאשר השמיע דעות שמאלניות קיצונית ותמך במטרות ליברליות בארצות הברית.

גם בישראל, הו רבים שלא אהבו את פעילותו. סורוס תמך בזכויות הפלסטינים וספג ביקורת מצד הימין וגם בנימין נתניהו, ששימש באותה עת כראש ממשלה, לא ממש חיבב אותו. אפילו יאיר נתניהו, הבן, צייץ נגדו בעבר: “הקרן להשמדת ישראל, במימון סורוס והאיחוד האירופי, מאיימת עלי”, בצירוף קריקטורה אנטישמית.

ב-2013 פרסמה רויטרס, בטעות, ידיעה על מותו של סורוס. בידיעה על מותו נכתב כי הלך לעולמו בגיל 82, כמי שהיה “איל הון ומשקיע שסגנונו דורסני והצלחתו כבירה”.

במאי 2022 הסעיר את הרשת שטען כי הפלישה של רוסיה לאוקראינה, היא תחילת מלחמת העולם השלישית. הוא קרא למערב “להביס את כוחות הנשיא פוטין”.

כיצד התעשר?

ההון הראשוני והמשמעותי של סורוס הגיע באמצעות מסחר במט”ח. הוא סחר במטבעות והרוויח מהפערים. בשנת 1992, בעת מה שכונה “יום רביעי השחור”, התברר שמכר כמה מיליארדי ליש”ט משום שציפה לפיחות. שנה לאחר מכן התברר כי הפיחות התממש והליש”ט נחלש.

טרם הידיעה הלא נכונה על מותו ב-2013, הונו הוערך ב-19.2 מיליארד דולר ולכן הוא נכנס לרשימה של אחד מ-50 עשירי תבל. בעבר טען כי הוא הפך לעשיר משום שהבין בדיוק מתי הוא טועה. “שרדתי באמצעות זיהוי הטעויות שלי. אני מקבל כאבי גב כשאני טועה”, כתב. “בכל פעם שאתה טועה אתה צריך להילחם או לברוח. כשאני הופך את ההחלטה, כאב הגב נעלם”.

למרות סימני השאלה סביבו, סורוס סירב לקחת חלק בהשתלטות על בנק צרפתי בשנת 1988. יחד עם זאת, הוא קנה לא מעט ממניות החברה ונקנס בסכום של 2.3 מיליון דולר בטענה שזה הסכום שהרוויח לסחר במידע פנים.

סורוס השקיעו בעבר במספר חברות ישראליות, ביניהן קומברס, אינדיגו אלרוב נדל”ן ועוד.

חייו האישיים

סורוס התגרש פעמיים ונישא בפעם השלישית. יש לו חמישה ילדים – שלושה מאשתו הראשונה ממנה התגרש בשנת 1983. שני האחרונים מאשתו השניה. את אשתו השלישית הכיר בשנת 2008, שלוש שנים אחרי שהתגרש בפעם השניה. אשתו השלישית, איתה התחתן ב-2013, צעירה ממנו ב-40 שנה.

 


המאמר מבוסס על נתונים גלויים לציבור אשר פרסומים בכלי התקשורת, באתרי אינטרנט ועיתונים כלכליים. המידע המופיע במאמר אינו מכיל את כל המידע הדרוש למשקיע, אין להסתמך עליו לצורך ביצוע עסקה בני”ע / נכס פיננסי. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ פיננסי על-ידי גורם מוסמך.

0

תגובות

הוספת תגובה

Looks good!
Looks good!
Looks good!
תגובות המפרות את תנאי השימוש והתקנון שלנו ו/או כוללות דברי הסתה, דיבה וסגנון כתיבה החורג מהטעם הטוב לא יאושרו.
הגבת, השפעת!
אנחנו רק בודקים שהתגובה יכולה לתרום לשאר הגולשים ומיד מפרסמים 🙂