...
“סוחרים בתחפושת”: האם אתם באמת יודעים לסחור בשוק ההון?

מנסים להרוויח בכל עסקה לפני שיודעים איך לסחור באמת, קוראים מגמות בלי להבין איך נראות תבניות. והפן המנטלי? הוא לא משחק תפקיד במסחר בשוק ההון. רגע לפני פורים: נפגשנו עם “סמארט טרייד” (smart trade), המכונה שמייצרת סוחרים מצליחים, לראיון חשוב על הטעויות הנפוצות שהופכות אתכם ל”סוחרים בתחפושת”


שוק ההון מייצר הזדמנויות רבות. כל כך רבות, עד שבתקופת הקורונה אנשים רבים, שישבו בבית, הבינו עד שאפשר לנצל אותו לטובת הכנסה בזמן החל”ת. 

הבעיה היא שלא כולם עשו את זה בדרך הנכונה. רבים רשמו רווח מהיר כתוצאה מהעלייה המטורפת שהייתה בשוק המניות אחרי המשבר, אבל לטווח ארוך – זה לא החזיק והם הפסידו.

הם התחילו לסחור עוד לפני שהבינו איך סוחרים באמת וניסו לקרוא מגמות בשוק מבלי שהבינו איך נראות תבניות. הם השקיעו בתקופת הקורונה במניה מסקטור הטכנולוגיה, ראו קצת רווח והיו בטוחים שפיצחו את הסודות השמורים של וול סטריט – סקטור שבחודש האחרון אנחנו עדים למחיקות עתק בשווי של חברות בו.

מניית מטא (פייסבוק לשעבר), למשל, מחקה יותר מ-40% מתחילת 2022 ומי שבחר להשקיע בה בתחילת משבר הקורונה מחק את כל הרווחים שלו מהשנתיים האחרונות.

אז רגע לפני שגם אתם חוגגים את ההצלחה הרגעית שלכם במסחר – הנה כמה דברים שצריך לדעת. הרבה קודם.

ליצן מפזר כסף

“בלי יסודות, אי אפשר לצמוח”

“כדי לסחור בשוק ההון, לא מספיק לקרוא ספר, מאמר על השקעות או לראות כמה סרטונים מוקלטים ב”יוטיוב”. חשוב להבין מהם הכללים החשובים דרך למידה. כמו בכל ענף – בלי יסודות נכונים, אי אפשר לצמוח”, אומר תום רוכמן, מייסד מכללת “סמארט טרייד” (smart trade).

רוכמן יודע על מה הוא מדבר. כמי שהכשיר סוחרים רבים בשוק ההון, הוא יודע למנות מיד את הטעויות הנפוצות שהם עושים. הניסיון לימד אותו – חלקם הפנימו את הלקח אחרי שורה של הפסדים, אחרי שהקשיבו לעצות של חובבנים, במקום ללמוד את השוק ולהבין בדיוק מה הם עושים.

“הדבר הראשון והנפוץ ביותר – סוחרים מתחילים מחפשים דרכי קיצור. כלומר, הם רוצים להגיע לרווח מהר מדי, קל מדי. מאיפה הם משיגים את החומר? פשוט, הם נכנסים לקבוצות וואטסאפ וטלגרם שעוסקות בשוק ההון, משוטטים בדיסקורד כדי להתכתב עם אנשים אנונימיים שנותנים המלצות. אחרי שיחה אחת, הם כבר חושבים שהם יודעים הכל.

“להתייעץ ולשוטט בקבוצות זה בסדר אם כבר עברת הכשרה מסודרת. אבל לא קונים מניות רק בעקבות המלצות ביוטיוב”, הוא מסביר. “מה שהכי כואב זה שסוחרים מתחילים מקשיבים לעצות של סוחרים מקצועיים מבלי לדעת באיזה שיטה הם סוחרים, או מה האסטרטגיה. הם לא מבינים למה הם הפסידו כסף. אחרי ההפסד, הם לא מאשימים את עצמם, אלא חושבים שזה בסדר. כי האשמה היא על מישהו אחר. על ההוא מהדיסקורד”.

ומה קורה אז?

“סוחרים כאלה מחפשים את ההרפתקה הבאה, מחפשים פתרונות בחוץ ולא סומכים על עצמם. הם לא בודקים מי ממליץ להם, או למה. הם פשוט רוכשים מניות על בסיס המלצה שחיפשו בגוגל. הרי לא הייתם קונים דירה או רכב דרך המלצה בוואטסאפ, נכון? אז למה מניות כן?”.

“קחו אחריות”

אחת השאלות החשובות היא איך נמנעים מטעויות כאלה, שכל סוחר מתחיל עושה. אחרי הכל, פסיכולוגיית מסחר היא חלק מהותי ממנו.

“קודם כל צריך לענות על כמה שאלות – איזו שיטת מסחר מתאימה לנו? לאורח החיים שלנו? למנטליות?”, הוא מסביר. “ואז, אחרי שמחליטים מה אתם רוצים – ללמוד לפרטי פרטים איך השיטה הזאת עובדת. בצורה הזאת, אתם מבינים מה לעשות, איפה להשתפר. כשאתם מפסידים, תוכלו לבוא רק לאדם אחד בטענות – לעצמכם. במצב הזה, לא תוציאו את הזעם כלפי הממליצים בחוץ. האחריות כולה שלכם”.

מה עוד גורם לסוחרים להתרסק?

“הדבר השני הוא שסוחרים לא מתעדים את העסקאות שלהם. אחרי שהם הבינו מהי שיטת המסחר המתאימה להם, שהם כבר למדו את עקרונות ואת האסטרטגיות, הם טועים כשהם לא מבצעים תיעוד. כשאתם לא תתעדו עסקאות, אלא תבקשו מהברוקר דיווח על עסקאות קודמות – תפסידו. כי בלי נתונים, כלומר להבין למה עסקה הצליחה או למה לא, אתם בבעיה. כשאתם לא מבינים מה לא עבד לכם, לא תשתפרו. ברגע שמשהו כן עבד, אתם לא יודעים איך לחזור על אותה פעולה. אחרי שנתיים-שלוש אתם מוצאים את עצמכם טועים שוב ושוב. אתם לא משתפרים ולא מרוויחים כסף”.

איך מתעדים עסקאות?

“התיעוד יכול להתבצע בכמה דרכים. אפשר לבצע את הרשימה ידנית במחברת או דיגיטלית, כלומר במחשב. מה שחשוב הוא לבצע רישום מסודר של המניות, של המחירים, יחס רווח להפסד, מה הסיבות שנכנסתם למניה ויצאתם ממנה והאם יצאתם מהעסקה ברווח או בהפסד. אני ממליץ לעשות טבלת אקסל. יש משקיעים שזה פשוט הציל להם את העסקה. כך אתם מכירים ומבינים את העסקאות שלכם ומייעלים את הדרך שבה תסחרו להבא”.

שיעור חשוב במנטליות

אבל לא רק לפן המקצועי יש השפעה ניכרת על העסקה הבאה שלכם. לפן המנטלי, מתברר, יש חשיבות עליונה רגע לפני שאתם לוחצים על ה-Enter.

“העניין המנטלי הוא מרכיב חשוב בכל שיטת השקעה ומסחר בבורסה“, מסביר רוכמן. “יש שיטות מסחר שבהן זה מקבל נפח גבוה יותר, ויש כאלה שפחות. בהשקעות לטווח ארוך מנטליות משחקת תפקיד קטן יותר משיטות מסחר יותר פעילות. הפסדתם 20 אחוז? אמנם זה באמת מלחיץ, אבל משקיעי ערך בונים על הטווח הארוך וצופים תיקון לכיוון הנכון בהמשך הדרך. כשעושים עסקאות לטווח קצר בשיטות כמו סווינג או דיי טרייד, כאן מתחילה הבעיה. המנטליות משחקת תפקיד מאוד חשוב ויכולה להשפיע באופן קריטי על ניהול העסקה והרווחים”.

רוכמן כבר נתקל לא פעם בסוחרים שמנסים לעשות קיצורי דרך. “הבעיה היא שמעבר לכך שאני והצוות המקצועי של המכללה יכולים לעזור לסוחרים להבין איפה הם טועים בהתנהלות מנטלית לא נכונה, אי אפשר לתת להם כלים להתמודדות מנטלית בכל עסקה”, הוא מסביר.

אז איך עוזרים לסוחרים אימפולסיביים, שמד הלחץ שלהם משתולל בעסקה?

“יש כאן עבודה שהם צריכים לעשות עם עצמם. יש המון טעויות מנטליות שאפשר לעשות. אנחנו נותנים להם את כל הכלים, אבל בסוף – זה הם והמסך. סוחרים שלוקחים בתקופה קצרה סיכונים מיותרים הם דוגמה טובה. הם מרוויחים המון ואחרי זה שורפים את כל הרווחים שלהם בשתי עסקאות כי הם מרגישים, לרגע אחד, כמו מלכים. זה אחד המקרים השכיחים שבהם נתקלתי. מנטליות צריכה להיבנות לאורך זמן. אי אפשר למנוע טעויות מנטליות לחלוטין, אבל אפשר לצמצם אותן”.

השלב הראשון: מודעות עצמית

רוכמן מונה כאן את השלבים שיכולים להפוך אתכם לסוחרים מצליחים. השלב הראשון הוא מה אתם צריכים לא לעשות. “נקודת הפתיחה הכי חשובה: אתם מכירים את עצמכם ויודעים בדיוק איפה אתם יכולים ליפול. כלומר, מודעות עצמית. הכשרתי אלפי סוחרים. לא פעם ניגשתי אליהם לפני המסחר ואמרתי: ‘תקשיבו, לא מתאים לכם לסחור בשיטה הזאת, לפחות עד שתתחילו לעבוד על עצמכם'”.

ומה הפתרון?

“יש שתי דרכים לנסות ולהתגבר על זה. הראשונה, השקעות לטווח ארוך – השקעה במדדים או בקרנות סל עוקבות מדדים. סטטיסטית, אנחנו יודעים כמה אנחנו אמורים להרוויח בממוצע. גם אם הפסדנו בשנה מסוימת – הכסף, לכאורה, אמור להיות בטוח כל עוד אופק ההשקעה שלנו ארוך מספיק – למשל מעל 10 שנים. הדבר השני, כדי למצות את הפוטנציאל במסחר – צריך חוסן מנטלי והתנהלות נכונה. אלה שיודעים שהם לחוצים ולא יכולים לעבוד על עצמם באופן פרטני, יש פתרון גם עבורם. אנחנו שולחים אותם לסדנאות לחוסן מנטלי, או NLP, שם עובדים איתם על הדברים האלה.

“חשוב לי להדגיש: אלה שחושבים שאין להם חוסן מנטלי, לא צריכים לפסול על הסף את שיטות המסחר האקטיביות. הם פשוט צריכים לעבוד על המנטליות ורק אז לסחור. אני בעד לעבוד ולהתפתח ולא להרים ידיים מראש”.

המון אנשים נופלים בתוך ניהול סיכונים לא מושכל.

“ושם הטעויות הכי נפוצות קורות. הם לא שמים את הדגש על ניהול הסיכונים. הם נוטים לשים את הדגש על התזמון, איך הם נכנסים לעסקה, איפה הם יוצאים ממנה והאם יש להם נקודת יציאה. אבל יש עוד. לא נכנסים למניה בלי תכנית: חשבתם פעם בכמה כסף להיכנס, מה הסיכון שאתם מוכנים לקחת, כמה כסף אתם משקיעים בה? לצערי, את זה אנשים עושים בדיעבד. אחרי שהפסידו כסף. אם היו יודעים בדיוק איפה הם נכנסים לעסקה, בכמה מניות הם רוצים להיכנס לעסקה וכמה הם מסכנים, היה להם הרבה יותר קל לנהל אותה”.

גם בהפסד.

“כשעובדים לפי חוקים ברורים, גם אם הפסדתם ב-60 אחוז מהעסקאות, אתם עדיין יכולים להרוויח. איך זה קורה? 40 אחוז מהעסקאות המוצלחות לא רק שקיזזו את ההפסד, אלא הניבו יותר רווחים בפועל מעסקאות ההפסד. בשוק ההון, אין מאה אחוז הצלחה, אבל אפשר להגדיל את הסיכויים משמעותית אם עובדים נכון”.

איך הופכים הפסד לרווח?

בוא נדבר על עבודה נכונה – מה קורה לסוחר שלא מרוויח בשוק ההוא ורוצה להשתפר?

“אפשר לחלק את התשובה לשני חלקים: 1. “סוחרים” שלא למדו בקורס או בתכנית הכשרה מסוימת, חייבים ללכת וללמוד את זה. כלומר לדעת גם אסטרטגיות וכללי ניהול נכון. 2. סוחרים שעברו הכשרה צריכים לחשוב האם ההכשרה שהם עברו מספיק טובה ואם כן – הם חייבים לבנות טבלת מעקב ביצועים שעליה דיברנו קודם.

זה אומר: מעקב של מספר חודשים, של רבעון. תלוי בשיטת המסחר. משם הם צריכים להבין מה עשו לא נכון ומה אפשר לשפר. אלה שלא עוקבים אחר הביצועים שלהם יסחרו בעוד שנתיים באותה רמה בדיוק. ואם הם באותה רמה – כנראה שהם לא מרוויחים כסף.

חשוב לי להבהיר עוד משהו: משום מה, סוחרים נוטים לזלזל בטבלת מעקב ביצועים, כי הם חושבים שעם הזמן הניסיון יהפוך אותם לטובים יותר. אז זהו, שלא. טבלת מעקב תהפוך אותם מסוחרים מפסידים או מאוזנים לסוחרים שמרוויחים כסף”.

בוא נתחיל עם הסוחרים שלא למדו בצורה מסודרת. איך בכלל בוחרים בקורס הנכון?

“יש כמה דברים חשובים מאוד חשובים שצריך לבדוק לפני שבוחרים קורס בשוק ההון. קודם כל, איכות תכנית ההכשרה וההיקף שלה. יש מכללות שאוהבות ‘למרוח’ את הקורס, אבל בסוף מסתבר שההכשרה היא בת 8-10 שעות ולא מספיקה. המספר לא קובע, מה שחשוב הוא כמה ההכשרה היא מקיפה. שימו לב, יש תכניות שהן ‘העתק-הדבק’ של ספר. זה לא מה שאתם צריכים. צריך לבדוק שהתכנית היא עדכנית ומתאימה לשוק החדש, כי הוא עובר שינוי כל הזמן”.

מה עוד חשוב?

“חשוב לדעת מי המרצים שלכם. האם אתם רוצים מרצים שיש להם ניסיון במסחר וגם הוראה? האם חשוב לכם שהסוחר יהיה פעיל בשוק ויהיה אחד שמרוויח לפני שהוא איש אקדמיה? הפרקטיקה מאוד חשובה. אבל מעבר לזה, חשוב שתקבלו גם ליווי לא רק במהלך ההכשרה אלא גם לאחריה. טקסטים ומצגות זה בסדר, אבל אתם חייבים מישהו שיכוון אתכם. בסוף, לא תרצו להישאר עם כלים שלא תדעו איך ליישם. ויש עוד דבר חשוב – ללמוד שיטת מסחר שתתאים לכם. ואם אתם לא יודעים מהי, יועץ הלימודים צריך לכוון אתכם למטרות ולשיטת המסחר שמתאימה לאופי שלכם”.

 


המאמר מבוסס על נתונים גלויים לציבור אשר פרסומים בכלי התקשורת, באתרי אינטרנט ועיתונים כלכליים. המידע המופיע במאמר אינו מכיל את כל המידע הדרוש למשקיע, אין להסתמך עליו לצורך ביצוע עסקה בני”ע / נכס פיננסי. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ פיננסי על-ידי גורם מוסמך.

0

תגובות

הוספת תגובה

Looks good!
Looks good!
Looks good!
תגובות המפרות את תנאי השימוש והתקנון שלנו ו/או כוללות דברי הסתה, דיבה וסגנון כתיבה החורג מהטעם הטוב לא יאושרו.
הגבת, השפעת!
אנחנו רק בודקים שהתגובה יכולה לתרום לשאר הגולשים ומיד מפרסמים 🙂