בעקבות עליית הריבית: כך המריאו מניות הנדל"ן
מאת איציק יצחקי , מעודכן ל-24/12/2025 , 15:40
מאת איציק יצחקי , מעודכן ל-24/12/2025 , 15:40
העלאת הריבית על ידי נגיד בנק ישראל אתמול (שני) הובילה לעליות שערים בבורסה המקומית, אבל בעיקר לעלייה משמעותית במדדי הנדל"ן. מדד ת"א 35 עלה ב-2.2% ות"א 125 עלה בשיעור דומה, אבל מעל כולם בלט מדד מניות הבניה שנסק לקראת סוף היום בשיעור של 3.1% וסיים אותו עם עלייה של 2.38%.
מספר מניות מוכרות כמו אאורה, ישראל קנדה, פרשקובסקי, דניה סיבוס ועוד רשמו תשואה מטורפת. אבל איך זה קשור בכלל לעליית הריבית? תכף תבינו הכל.
בראש רשימת מניות הנדל"ן שעלו בלטה אחת: מניית בוליגו רשמה עלייה של 11.5% לערך ואחריה צמח המרמן שעלתה בשיעור של כ-9%. דניה סיבוס, שסגרה את העשירייה הראשונה, עלתה בשיעור של 5.2%. מכאן, אפשר להבין לבד – משקיעי הנדל"ן רשמו אתמול תשואה נאה בהחלטה שייתכן שגם "תיקנה" ירידות קודמות במדד, שירד בשלושת החודשים האחרונים בשיעור של כ-8% ומתחילת השנה בכ-22%.
לפני שנסביר איך העלאת הריבית השפיעה, ראוי לציין מה קרה כאן רק שלשום. ביום ראשון ננעל המסחר עם ירידה של 4% במדד. הירידות הללו נרשמו בצל המתרחש בוול סטריט. המשקיעים שם פסימיים כי זהו הרבעון השלישי ברציפות שרושם ירידות, לראשונה מאז שנת 2009.
שלא בהפתעה, בנק ישראל הודיע אתמול על זינוק ריבית הפריים בעוד 0.75%, לשיעור של 4.25%. הריבית הזאת שוברת שיא של 11 שנה והיא מסכמת העלאה חמישית בסך הכל בריבית מאז חודש אפריל. העלאת הריבית נועדה לבלום את האינפלציה, כלומר שחיקה במטבע, ולתרום ליציבות מחירים ובהמשך גם לירידה שלהם. זה בדיוק מה שמנסה גם הפד לעשות בארה"ב, עם עליית הריבית גם שם.
אם רציתם לדעת איך מושפע שוק הנדל"ן מהעלאת הריבית, אז יש לכך כמה תשובות. בגדול, כשהריבית עולה המחיר אמור לרדת, אבל שוק הנדל"ן מתנהל אחרת בהקשר הזה.
החל משנת 2008 מחירי הנדל"ן בישראל לא מפסיקים לעלות בקצב מסחרר. אנשים עדיין מבינים שלא יוכלו למצוא אלטרנטיבה טובה יותר להשקעה בבנקים, שם הריבית אפסית. הם עדיין חושבים שהשקעה בנדל"ן בישראל היא אלטרנטיבה טובה יותר למרות הריבית הלכאורה אטרקטיבית שמציע בנק ישראל. התשואה מנדל"ן עדיין לא בשיאה, אבל פטורה ממס במקרים מסוימים.

רותח. שוק הנדל"ן בתל אביב
אבל יש עוד סיבת לאופטימיות. מצד אחד, העלאת הריבית מעלה את הוצאות הקבלנים וההערכה היא שהמחירים יעלו. למה זה רע לחברות הנדל"ן? לא בטוח שזה רע להן. בסוף, הן יגלגלו את ההוצאות על הלקוח והמחירים ימשיכו לעלות. לפחות עד כה, הוכח שאזרחי ישראל מוכנים לשלם יותר עבור בתים, גם אם מגלגלים את העליות למשכנתא שלהם. מה יקרה אם הלקוחות שלהם לא ירצו לקבל את העלאת המחירים? זה כבר סיפור אחר. אבל בינתיים, בישראל עדיין לא התרחשה האטה כזאת – לפחות לא לאורך זמן.
חשוב להזכיר: יוקר המשכנתא (שנובע מהעלאת הריבית) משפיע ישירות על שוק הנדל"ן. הבנקים מתחילים להגביל לקוחות בגלל התייקרות המשכנתא. במילים אחרות, אם המחירים יעלו יהיה גבול לאור הירוק של הבנקים ופחות לקוחות יקנו בתים. זאת, כך נראה, הסיבה שבגללה עדיין מרחף החשש של הקבלנים מהאטה במכירות בזמן הקרוב.
יום המסחר אתמול היה האחרון עד יום חמישי. ישראל נכנסת לערב יום הכיפורים ולכן הבורסה לא תפעל היום ומחר. לכן, יהיה מעניין לראות את הפעילות בבורסות האחרות בארה"ב ובאירופה. אין ספק שהן ישפיעו, אולי אפילו בצורה קיצונית, על פתיחת המסחר בישראל מחרתיים.
ומה קורה הבוקר? אחרי שהבורסה בוול סטריט עלתה אתמול ופתחה רבעון רביעי עם עליות של 2.3-2.7 אחוז בשלושת המדדים המובילים, גם באסיה המגמה חיובית הבוקר. החשש שניסוי הטילים בצפון קוריאה ישפיע על השוק היה מיותר.
מדד הנייקי עלה ב-2.8 אחוז, הבורסה באוסטרליה זינקה ב-3.6% למרות העלאת הריבית במדינה. כל זה מתווסף לעליות באירופה אתמול: בגרמניה הדאקס רשם עליה של 0.8%, המדד הבריטי טיפס אף הוא ורשם עליות שערים קלות וכך גם הקאק הצרפתי.
אתמול פרסם אתר CNBC כי המדד המוביל באסיה הוא זה השייך לבורסה באינדונזיה. מתחילת השנה הוא עלה בשיעור של 6.5%. המדד, ג'קרטה שמו, מקדים את הבורסה בסינגפור שרשמה עליה של חצי אחוז. הבורסות בסין, למשל, צנחו בשיעור של 17-27 אחוז וגם בהונג קונג נרשמו ירידות שערים חדות של כ-25%.
בישראל לוטשים עיניים לפתיחת המסחר בחמישי. האם נראה עוד יום של עליות במניות הנדל"ן? עוד מעט התשובות.
כנראה שיעניין אותך גם
"*" אינדוקטור שדות חובה
לא הצלחנו לאתר את הטופס.
התכנים נוצרו מתוך אהבה לעולם שוק ההון והאמונה שכולנו, בלי יוצא מהכלל, צריכים להשתמש בו למטרה שלשמה הוא נועד – להשקיע את הכסף שלנו ולייצר ערך כלכלי. אבל, יחד עם זאת, מסחר בשוק ההון כרוך בסיכון ועשוי לגרום לך להפסד כספי משמעותי.
התכנים, בין אם הם בכתב ובין אם בווידאו, אינם מהווים ייעוץ או שידול להשקעה כלשהי, ואינם מתיימרים להוות תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או ניהול תיקי השקעות המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים שלך. כמו כן, החברה המנהלת את האתר ועובדיה אינם בעלי רישיון לייעוץ ו/או שיווק ו/או ניהול תיקי השקעות ואינם מספקים שירותי ייעוץ ו/או שיווק השקעות כהגדרתם בחוק – לכן, אין להסתמך על התכנים כדי לבצע השקעה כלשהי וכל הסתמכות עליהם היא על אחריותך הבלעדית.
החברות המפורסמות באתר נבדקו על ידי צוות החברה והמידע עליהן מפורסם כשירות לציבור המשקיעים והסוחרים אך אותן חברות משנות ומעדכנות את תנאיהן מעת לעת ולכן לא בטוח שהוא מעודכן. כמו כן, החברה המנהלת את האתר מרוויחה מהפניות לחברות הנ"ל ו/או מפרסומן.