fbpx ...
דירקטוריון

מה ההבדל בין דירקטור רגיל לדירקטור חיצוני בחברה, מה האחריות של כל אחד מהם בתוך הדירקטוריון ומה מספר החברים המינימלי? וגם: ההשפעה על ביצועי החברה ומחיר המניות שאתם קונים. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על דירקטוריון


כל חברה צריכה מנהל, כלומר אדם שיקבל החלטות ברמת השוטפת. ברור שפעמים רבות דעה אחת לא מספיקה ולכן חברות הרשומות בפנקס החברות מקימות מועצת מנהלים. המועצה הזאת מכונה דירקטוריון. תפקידיו מפורטים בחוק החברות וכוללים קביעת אסטרטגיה ומדיניות, ופיקוח על פעילות החברה.

בחברות פרטיות וציבוריות משרת דירקטור נחשבת למשרה הכי בכירה. זאת הסיבה שבגללה כל כך קשה להפוך לדירקטור בחברה מובילה במשק. הדבר מצריך יכולות מוכחות, ניסיון, תעוזה, וקשרים בתעשייה הרלוונטית.

אבל מה זה בדיוק דירקטור ומה תפקידו המדויק בתוך המועצה המכונה דירקטוריון? מה ההבדל בין מה שאנו מכנים דירקטור לבין דירקטור חיצוני? מיד תבינו הכל.

מה זה דירקטור ומה התפקיד שלו?

חוק החברות, אשר חוקק בשנת 1999 ומסדיר את כלל דיני החברות בישראל, מגדיר מיהו דירקטור כבר בסעיף 1. למעשה, הוא אחד מחברי הדירקטוריון של חברה רשומה בישראל כדין. לפיכך, הדירקטוריון הוא זה שמגדיר וקודם לתפקיד הדירקטור, ולא להיפך.

בחברות ציבוריות ופרטיות, הדירקטור למעשה אמון על קביעת שלל הצעדים של החברה כגוף משפטי עצמאי. יש להבין בהקשר זה כי בחוק הישראלי, כמו בשאר העולם, חברות פרטיות וציבוריות נתפסות בעיני המדינה ובית המשפט כגופים נפרדים ועצמאיים, כאילו היו בני אדם, המתנהלים פרטנית במשק ואל מול המדינה.

הדירקטור הוא זה שלמעשה מכתיב איך החברה מתנהלת מבחינה עסקית, על אף שהוא למעשה אדם פרטי ונפרד ממנה.
לכן, אם חברה מסוימת נתבעת בבית המשפט, הדירקטור לא בהכרח קשור ישירות בתביעה או באשמה.