fbpx
מכפיל רווח

מה כולנו רוצים בסופו של דבר? כמשקיעים, אנחנו בעיקר רוצים למצוא את ההזדמנויות הרווחיות, היציבות והבטוחות ביותר עבור הכסף שלנו. 

בעולם ההשקעות, אין אף פעם וודאות של מאה אחוז וגם כדי לקבל הערכות ראויות, נצטרך לקחת המון גורמים בחשבון. 

למרות שאין נוסחת קסם שתאפשר לנו לזהות באיזה אפיק הכסף שלנו יעשה את העבודה הטובה ביותר, יש לנו לא מעט כלים להערכת רווחיות.

 אם נעשה בהם שימוש נכון ונקבל עזרה ממומחים לאורך הדרך, הסיכויים שלנו לאתר את ההשקעה המנצחת יעלו משמעותית. 

אחד האינדיקטורים החשובים ביותר שכדאי להכיר, הוא מכפיל רווח.

 בעזרת נוסחת החישוב שלו, נוכל ללמוד על רווחיות מניות כאלו ואחרות, להעריך שווי של חברות הנסחרות בשוק המניות ולבנות תחזית אפשרית לאופן בו ההשקעה שלנו תתנהג לאורך זמן. 

ככל שייצבר לך יותר פז”ם בשוק ההון, סביר להניח שייצא לך להכיר מקרוב את מכפיל הרווח ולעשות בו שימוש.

לקראת הצעדים הראשונים שלך בעולם המורכב הזה, נסביר כאן מה הוא אותו מכפיל, נלמד איזה מכפיל רווח מומלץ להשקעה שלנו, איך מחשבים אותו וכמובן, שאלת השאלות, איך בוחרים מניה לקניה על פי מכפיל הרווח שלה.

2 ערימות של מטבעות

מה המכפיל שלכם?

מה זה מכפיל רווח – הסבר בנקודות

מכפיל הרווח הוא בעצם תוצאה של חישוב יחס. היחס שנמדד במקרה הזה הוא בין הערכת השווי של החברה בה אנחנו שוקלים להשקיע בשוק ובין הרווח הנקי של החברה למניה בכל שנה. 

אנליסטים, יועצי השקעות, ברוקרים ומשקיעים ותיקים משתמשים לעתים קרובות במכפיל הרווח כדי לזהות יתרונות בין מניות שבמבט ראשון נראות זהות בשווי ובפוטנציאל שלהן.

אותו מכפיל מאפשר לנו להרחיב את נקודת המבט שלנו ולחשב מסלול לטווח הארוך בכל מה שקשור לרווחיות ויציבות המניה שלנו. 

מה מכפיל הרווח אמור לחזות?

אם נחשב בצורה מדויקת את מכפיל הרווח, נוכל לקבל אומדן תוך כמה זמן נקבל החזר על ההשקעה שלנו.

 נניח למשל שהתחלנו לבחון מניה של חברת סטרטאפ בתחום הטכנולוגיות הירוקות. ערכנו חישוב וזיהינו מכפיל רווח 8. משמעות הדבר בפועל היא שייקח 8 שנים עד שנחזיר את ההשקעה המקורית שלנו ורק לאחר מכן נוכל להתחיל ליהנות מרווח נקי. 

אם השקענו, למשל, 240,000 ₪ במניה מסוימת והיא מניבה עבורנו בכל שנה 30,000 ₪, תוך 8 שנים נכסה את ההשקעה שלנו. 

התמונה לרוב תהיה מורכבת יותר

למרות שבאופן גורף מכפיל רווח שלילי, אמור להדליק לנו נורה אדומה, זה לא מעיד בהכרח תמיד על הפסדים.

נחזור אל אירועים בהם ניתקל באותו מכפיל שלילי בהמשך, אבל מה שעוד כדאי לקחת בחשבון הוא שגם מכפיל גבוה לא תמיד יעיד על כדאיות. התוצאה שנקבל מחישוב מכפיל הרווח יכולה להעיד על כל מיני מגמות שלא תמיד ישקפו דווקא את מה שנצפה לו.

ייתכן, למשל, שמכפיל הרווח הגבוה מעיד בעיקר על ציפיות המשקיעים לצמיחה ביחס לרווחים בעתיד. 

אפשרות אחרת היא שהערכת השווי של החברה הנסחרת פשוט מופרזת וגם כאן, חשוב שנשמור על עיניים פקוחות. עם הזמן, אנחנו עלולים לגלות במקרים כאלה שהפער בין הציפיות שלנו או של החברה לבין ההתנהגות של המניה במציאות הוא די גדול. 

אחת הדרכים היעילות ביותר להתגבר על מכשולים כאלה, היא לבצע הערכות שווי על טווח זמן ארוך.

כשנבצע חישוב של המכפיל על פי הערכות שווי על פני 15 או 20 שנה ונבחן את הנתונים ביחס לערך הכולל של מדדי המניות הרלוונטיים, כמו נאסד”ק או S&P 500 למשל, נוכל לקבל תמונה בהירה יותר.

במדינות שונות, הרגולציה לה נתונה חברה מסוימת תלויה במספר בעלי המניות שלה. לכן, לעתים משתלם לחברה להפחית את מספר בעלי המניות שלה כדי לעמוד בדרישות רגולטוריות כאלו ואחרות. 

איך מחשבים מכפיל רווח?

אז אחרי שהבנו את המשמעות של הנתון, השאלה המתבקשת היא איזה חישוב נצטרך לעשות כדי לקבל אותו.

כפי שאמרנו, מכפיל הרווח הוא היחס בין מחיר המניה הנוכחי ובין הרווח השנתי. אם ככה, כדי לקבוע את היחס, ניצור שבר בו מחיר המניה הנוכחי במונה והרווח השנתי במכנה. 

בוא נניח שחברת הסטרטאפ הירוקה שלנו מוערכת בשווי של 3 מיליארד דולר. בשנה החולפת, היא הצהירה על רווחים של 200 מיליון דולר. כדי לחשב את מכפיל הרווח שלה, נבצע את החישוב הבא:

3B$:200M$=15

כלומר, אם נרכוש היום מניה של חברת הסטרטאפ הירוקה שלנו, ייקח לנו 15 שנים להחזיר את ההשקעה. נניח ששווי המניה היום הוא 10,000 דולר ולחברה 300,000 מניות. 

קנינו 10 מניות ב-100,000 והרווחים בכל שנה עמדו על בערך 6,660 דולר. תוך 15 שנה, נוכל ליהנות מהכנסה פאסיבית שנתית של 6,660 דולר. כלומר, עוד 555 דולר שאנחנו מקבלים  כל חודש מההשקעה שלנו.

כל זה נכון, כמובן, כשרווחי החברה נשארים קבועים, כשלא מחולק דיבידנד למשקיעים וכשאין משברים יוצאי דופן. 

על מה יעיד מכפיל שלילי?

ברוב המקרים, מכפיל שלילי מעיד על חברה בהפסדים. 

כשהמספר במכנה, כלומר, שיעור הרווחים, הוא שלילי, המשמעות היא שהחברה יצרה רווחים נמוכים יותר מאשר בשנה שעברה. יהיה נכון יותר לומר כי לחברה בהפסדים, אין בכלל טעם לחשב את מכפיל הרווח. 

ליחס השלילי לא תהיה משמעות לכן, חברות המדווחות על הפסדים במשך השנה כולה, לרוב לא יחשבו את אותו מכפיל. 

כיצד ננהל בהצלחה השקעה במניות לפי מכפיל הרווח שלה?

מכפיל הרווח מסייע לנו לקבוע את שווי השוק של המניה בהשוואה לרווחי החברה ובסופו של דבר, לזהות כמה משקיעים בשוק מוכנים לשלם היום עבור מניה בהתבסס על הרווחים שלה בעבר או בעתיד. 

במקרים מסוימים, ההערכות יכולות להיות מופרזות, במקרים אחרים, זה יכול להעיד שמחיר המניות פשוט נמוך מאוד ביחס לרווחים. 

בשני המקרים האלו, אין לנו בהכרח הבטחה לתשואה גבוהה או להחזרים משתלמים. לכן, חשוב שנבחן את ההשקעות שלנו במגוון רחב של כלים כדי לדייק את ההערכות שלנו. 

אם יש טעות נפוצה שאנחנו מזהים אצל משקיעים חדשים, זוהי הפנטזיה למצוא את הכלי האולטימטיבי שפשוט יכלה לנו איפה ההשקעה המנצחת שתגרוף לנו את הרווחים הגדולים. 

חשוב שנזכור כי כמו כל אינדיקטור אחר המסייע למשקיעים לקבוע האם שווה לקנות מניה או לא, גם מכפיל הרווח מגיע עם כמה מגבלות חשובות שחייבים לקחת בחשבון. 

בתור התחלה, מכפיל הרווח לא יכול לעזור לנו לחשב כדאיות כי מדובר בחברות אשר דיווחו על הפסדים בשנה האחרונה, למרות שייתכן מאוד שישנם אינדיקטורים רבים אחרים המאותתים לנו דווקא לתת אמון במניה הזו. 

מגבלה נוספת היא שהערכות השווי ושיעורי הצמיחה של חברות משתנה באופן משמעותי בין ענפי תעשייה ושווקים שונים.

 יש שווקים עונתיים וכאלו שהרווחים שלהם יציבים כל השנה. לוחות הזמנים בהם מופקים רווחים יכולים להשתנות באופן דרמטי ולהקשות עלינו לזהות מה הרווח האמיתי שהחברה מפיקה במשך השנה.

 לכן, מומלץ להשתמש במכפיל הרווח כדי להשוות בין מניות רק אם אנחנו בודקים חברות מאותו תחום. השוואה בין מניות בתעשיית השירותים ובין עסקים יצרניים, או בין חברת תקשורת וחברת פתרונות לוגיסטיים, למשל, עלולה להפיק לנו נתונים בעייתיים מאוד. 

אז מהו מכפיל רווח מומלץ להשקעה? 

אז הבנו מה זה מכפיל רווח ואיך מחשבים אותו, זיהינו מגבלות בעייתיות בשימוש בו ולמדנו איך לעשות בו שימוש מושכל כדי להעריך השקעות. 

בסוף, אנחנו נשארים עם שאלה אחת – איך נדע מהו מכפיל רווח מומלץ? כזה שפשוט אומר לנו – כאן כדאי לשים את הכסף שלנו! גם כאן, התשובה לא בהכרח חד משמעית. 

כפי שראינו, הפרשנות לדפוסי הרווחים של החברות השונות משתנה בהתאם לשוק בו הן פועלות. לכן, גם מכפילי הרווח האטרקטיביים משתנים לפי תחומים.

משקיעים רבים יגידו שעדיף לקנות מניות בחברות עם מכפיל נמוך שיבטיח לנו החזר מהיר על ההשקעה. בסופו של דבר, אנחנו נשלם פחות על החזר גבוה יותר ורובנו נחשיב נתונים כאלו למציאה.

כפי שראינו, התמונה הזאת לא תמיד תהיה מדויקת וכדי להבטיח שנפיק את המיטב מההשקעה שלנו, חשוב שנשאל לא רק “מה הנתונים” אלא “למה אלו הנתונים הקיימים היום?”. 

הערכות שווי מופרזות או תמחור נמוך של המניות אל מול הרווחים, יכולים ללמד אותנו דווקא על מודל עסקי גרוע של החברה שיתנקם בה בהמשך. 

כדי להפחית את הסיכונים למינימום ולדייק את הניתוחים שלנו כמה שיותר, חשוב שנשתמש במגוון מדדים ואינדיקטורים ונביט על השוק מתוך התמונה הגדולה ביותר שנוכל להשיג. 

עם הידע המתאים ועם אנשי המקצוע המתאימים, נוכל לדעת בדיוק על מה מעיד מכפיל הרווח שחישבנו ולקבל החלטות מושכלות יותר.

 


התוכן מבוסס על נתונים גלויים לציבור אשר פרסומים בכלי התקשורת, באתרי אינטרנט ועיתונים כלכליים. המידע המופיע בו אינו מכיל את כל המידע הדרוש למשקיע, אין להסתמך עליו לצורך ביצוע עסקה בני”ע / נכס פיננסי. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ פיננסי על-ידי גורם מוסמך.

 

0

תגובות

הוספת תגובה

Looks good!
Looks good!
Looks good!
תגובות המפרות את תנאי השימוש והתקנון שלנו ו/או כוללות דברי הסתה, דיבה וסגנון כתיבה החורג מהטעם הטוב לא יאושרו.
הגבת, השפעת!
אנחנו רק בודקים שהתגובה יכולה לתרום לשאר הגולשים ומיד מפרסמים 🙂