fbpx ...
מכה לתרופה – כשמניות הפארמה חטפו בגדול

סקטור הפארמה נחשב כאחד מהסקטורים היותר מעניינים בתקופה האחרונה. מרב תשומת הלב שלנו הישראלים מופנית לשלוש חברות ספציפיות מהסקטור הזה, חברות שכולנו מכירים – טבע (TEVA), מיילן (MYL) ופריגו (PRGO).

השלישייה הזו, שעד לפי שנה וחצי לערך נסקו לשיאים של כל הזמנים ונתנו את חלקן בתשואה של תיק ההשקעות שלנו, דאגו באותה מידה לטלטל את אותם תיקי ההשקעות של מי שהמשיך להאמין בהן ובחר לא לממש רווחים.

במידה ואינכם מושקעים ישירות באחת מן המניות הללו, קחו בחשבון שישנה סבירות גבוהה שאתם חשופים לאחת או יותר מהחברות באמצעות אפיקי השקעה אחרים. לדוגמה, לכל אחת מהשלישייה יש משקל של קרוב ל7% במדד תל אביב 35 כך שאם רכשתם תעודה על המדד, רכשתם לא מעט טבע, מיילן ופריגו.

במחצית 2015, ענקיות הפארמה הללו יצאו בהצעות רכש אגרסיביות על מנת להשתלט אחת על השנייה ועל נתח השוק שלהן.

טבע הציעה לרכוש ולהשתלט על מיילן באחת מההצעות הגדולות בעולם הפארמה, הצעת הרכש הייתה גבוהה ב20 אחוז מעל מחיר המניה של בשוק.

תרופות בבקבוקונים

מיילן לא נשארה חייבת, היא דחתה את הצעת הרכש של טבע בטענה ששווי החברה הוא גבוה בהרבה מהמחיר שטבע הציעה ובמקביל תכננה להשתלט על פריגו, וגם לא צלחה.

נסיונות ההשתלטות גרמו לחצי שנה של טלטלות בעולם הפארמה, בהן מחירי המניות היו תנודתיים. השווי של השלישייה נחתך בכמחצית ויותר. נפילה חופשית, קוראים לזה.

אז מה בעצם קרה שם?

קלינטון פתחה חזית

מחירי התרופות הרקיעו שחקים, חברות תרופות רבות העלו מחירים של תרופות חיוניות בעשרות עד מאות אחוזים וחגגו על גב הציבור החולה וחסר הישע ומישהו היה צריך לעשות לזה סוף.

קלינטון ואנשי ציבור נוספים התגייסו למשימה זו ויצאו בהצהרות רבות שינקטו בצעדים להוריד את מחירי התרופות המוגזמים והצהרות אלו הצליחו, חלקית.

לא מעט חברות התחילו להוריד בהדרגה את מחירי התרופות והמכירות נפגעו גם כן. אגב, לא מעט חברות פארמה נחקרות עד היום בחשד לתיאום מחירים מאחורי הקלעים. חלקן כבר נקנסו או הגיעו להסדר עם הרשויות מאותה סיבה.

רכישות מופרכות

לאחר הניסיונות הכושלים להשתלט אחת על השנייה, במטרה להשתלט על נתחי שוק גדולים יותר ולהיכנס לשווקים חדשים, חברות התרופות ביצעו רכישות של חברות פחות גדולות. הרכישות הסתכמו בסכומי עתק (עשרות מיליארדים) ויש כאלו שיגידו – לא מוצדקים.

הרכישות הגדילו את חוב החברות וייצרו להן הכנסה קטנה משמעותית ממה שציפו לו מלכתחילה. למעשה, טבע אפילו טובעת את האחים אספינוזה, לשעבר בעלי “רימסה” (Rimsa) בטענה שאלו רימו אותה בתהליך המכירה של החברה לטבע.

מלחמות על פטנטים

פיתוח תרופה ייחודית הוא דבר מורכב וחברה המצליחה לפתח כזו, מגנה עליו באמצעות פטנט. רישום תרופה כפטנט מאפשר לחברה להשתלט על נתח שוק בלעדי (במידה ואין אלטרנטיבות אחרות טובות יותר) ותקופה ארוכה של מכירות ללא מתחרים.

כשחברה אחת מרוויחה יפה ויש לה בלעדיות על נתח שוק מסוים, חברות אחרות רוצות גם חלק מהעוגה ומחליטות “לתקוף” את הפטנט בבית משפט בתקווה שיצליחו להסיר את הפטנט תרופה זהה.

לאחרונה, מיילן וחברה נוספת הצליחו לבטל בבית משפט פטנטים של חברת טבע על תרופת ה”קופקסון” (תרופת הדגל של טבע לטיפול בטרשת נפוצה) רק בעקבות ההחלטה הזו, מניית טבע צנחה 9% ביום אחד. לאן פנינו מועדות? הדעות חלוקות.

מצד אחד ישנם אנליסטים הטוענים שהפחד גבר על ההיגיון, מחירי התרופות לא ירדו משמעותית, החוב בסופו של דבר יצטמצם והרכישות יתגלו כלא כל כך גרועות.

לטענתם, מחירי המניות נמוכים משמעותית מהשווי האמיתי של החברות האלו. מצד שני ישנם אנליסטים לא כל כך אופטימיים, שחותכים את מחירי היעד של מניות הפארמה בכל יום שעובר וטוענים שמחירי התרופות רק ירדו, ההכנסות ירדו משמעותית והניסיון להציל את שמן הטוב ולייפות כמה שאפשר את הרכישות הגרועות שביצעו לא יצליח.

משקיע במניות פארמה? על מנת להוזיל את עמלות המסחר שלך, עלה לחלקו העליון של העמוד ומלא את השאלון או לחץ על “צור קשר”.