איך קונים מניות
החלטתם לקנות מניות? מעולה!
הדבר היחיד שנשאר לכם הוא להבין איך עושים את זה כמו שצריך.
בצעו השוואה בין בתי השקעות וברוקרים לקניית מניות או גללו למטה לכל המידע >>
מניות היא האלטרנטיבה הנפוצה ביותר להשקעה ויצירה של הכנסה נוספת.
כל מי שרוצה להתקדם ולהתפתח מבחינה כלכלית – בסופו של דבר יצטרך לדעת איך קונים מניות.
מתחילים;
יש שתי אפשרויות לקנות מניות;
- האפשרות הראשונה היא לקנות באמצעות חשבון הבנק הפרטי שלנו.
- האפשרות השנייה היא לפתוח חשבון ייעודי למסחר בבורסה דרך בית השקעות או ברוקר
איזו אפשרויות עדיפה? הנה סרטון קצר שיסביר לכם בדיוק:
מניה בקצרה
מניה בעצם מקנה חלק בבעלות בחברה והיא מייצגת את חלק מהשווי הכולל של אותה חברה – פשוטו כמשמעו.
אז זה אומר שיש לי אפשרות להיות הבעלים של פייסבוק? אם קנית את המניה של פייסבוק – כן!
יידרש לך הרבה כסף כדי להתעלות על מייסד פייסבוק מארק צוקרברג, כי כל מניה שווה אחוז בעלות קטן יחסית בחברה. אבל ככל שיהיו לך יותר מניות ככה שווי הבעלות שלך בחברה יגדל.
לפייסבוק יש 2,847,669,951 מניות המחולקות בידי משקיעים ומארק מחזיק ב 400 מיליון מתוכן – כך שכדי לעבור אותו צריך 116 מיליארד דולר! (נכון לכתיבת שורות אלו – מחושב לפני כמות המניות שמחזיק מארק X מחיר המניה).
שווי של מניות משתנה כל הזמן – על סמך הביצועים של החברה (האם החברה מרוויחה או מפסידה), הצפי שלה לעתיד, מתחרים חדשים שצצים ונוגסים בחלקים מפעילות החברה ועוד ועוד.
עכשיו שהבנו מה זה מניות – נסביר איך קונים מניות.
איך קונים מניות דרך הבנק
רכישת מניות דרך חשבון הבנק היא האלטרנטיבה הנפוצה ביותר מסיבה אחת – נוחות. הכסף שלנו כבר נמצא שם ואת שם המשתמש והסיסמה שלנו לכניסה לחשבון באינטרנט אנחנו כבר יודעים.
הדבר היחיד שנותר לעשות הוא להתחבר לאזור האישי באתר של הבנק, לחפש את בו החלק של השקעות בשוק ההון, לבחור את המניה ולשגר הוראת קניה.
נראה כי הכל מעולה אבל, עם נוחות לא הולכים למכולת.
הבעיות העיקריות של קניית מניות דרך הבנק הן העמלות הגבוהות והשירות הלוקה בחסר.
העמלות להשקעה במניות דרך הבנק
בנק כמו בבנק, אוהבים להרוויח יפה (מספיק יפה כדי לממן שכר עתק למנכ"ל ודיבידנדים שמנים לבעלי המניות.
העמלות בבנקים גבוהות בהרבה מאלו שמציעים בתי ההשקעות וברוקרים. ולמרות שיפור קל שחל בשנתיים האחרונות – עדיין מדובר על פער של עשרות אחוזים.
קנייה או מכירה של מניות בבורסות בארץ ובחו"ל (כן, משלמים על קנייה וגם על מכירה) עשויה להגיע עד ל0.65% משווי העסקה.
זאת אומרת שעוד לפני שהתחלתם להרוויח משהו, כבר "תרמתם" לבנק יותר מאחוז משווי ההשקעה שלכם (על הקנייה והמכירה יחד).
בנוסף לעמלות הקניה והמכירה, קיימת עמלה על החזקת החשבון בשם "דמי משמרת" או "דמי ניהול". העמלה גם נגבית כאחוז מסוים משווי התיק (סך כל המניות שקניתם) ועשויה להגיע ל 0.5% לשנה (עוד כסף שנתרם סתם לבנק).
השירות
מלבד קניה ומכירה של מניות בנקים עוסקים בעוד המון דברים. מתן הלוואת, הנפקת כרטיסי אשראי וצ'קים, הפקדות, משיכות וכו'.
הזמן שיש להם להקדיש לטובת שירות עבור הסוחרים והמשקיעים קצר יותר מבית השקעות או ברוקר שמסחר במניות הוא כל עיקרו. ואם תצטרכו לשאול איזושהי שאלה, תצטרכו להתפלל למצוא נציג בסניף שיענה לכם.
איך קונים מניות דרך בית השקעות
בתי השקעות מספקים גם תנאים יותר טובים וגם עמלות יותר נמוכות.
בשביל לקנות מניות דרך בית השקעות, כל מה שתצטרכו זה לפתוח חשבון נפרד מחשבון הבנק שלכם ולבצע אליו העברת כספים.
פגישה או אינטרנט? אפשר לפתוח חשבון גם דרך אתר האינטרנט של בית ההשקעות או להיפגש עם נציג מאותו בית השקעות לפגישה באורך של חצי שעה (פחות או יותר).
הבעיות העיקריות בפתיחת חשבון בבית השקעות הן שהכספים לא נמצאים בחשבון העו"ש ובכל פעם שנרצה למשוך כסף או להפקיד כספים לחשבון נצטרך לבצע העברה בנקאית לחשבון נאמנות.
אלו מכם שרגילים שהכספים והחסכונות בטוחים רק בחשבון הבנק שלכם, תנו לו להרגיע אתכם – הכסף שלכם לא פחות בטוח בחשבון נאמנות של בית השקעות מאשר בחשבון הבנק הפרטי שלכם.
על חשבונות הנאמנות יש ביטוח ופיקוח שוטף ומחמיר של הרשויות הרלוונטיות וכל הפרה של הכללים עלולה לגרום לקנסות מאוד כבדים עבור החברות.
הכספים אולי לא "יושבים" בחשבון הבנק שלכם אך ברגע שתרצו למשוך את כספי ההשקעה שלכם או חלק מהרווחים – בלחיצת כפתור תוכלו לראות את הכסף בעובר ושב של חשבון הבנק שלכם יום למחרת (בתי השקעות לרוב מתחייבים להעברה עד 3 ימי עסקים אך יחד עם זאת ברוב המקרים זה קורה באופן מידי)
העמלות
מדובר על הוזלה משמעותית מהעמלות אותן גובה הבנק.
האחוז המקסימלי שאותו תשלמו לבית השקעות על קניית מניות בבורסה בארץ עומד על 0.1% (חיסכון של עשרות אחוזים).
על קניית מניות בארה"ב החישוב הוא שונה – משלמים לפי כמות המניות שקונים ולא לפי אחוז משווי העסקה. רוב בתי ההשקעות מציעים עמלה של 1 סנט עם מינימום של 8$ לכל מניה שתרצו לקנות (הנה פירוט מלא על עמלות מסחר בבורסה האמריקאית).
ישנם "דמי טיפול" חודשיים שבתי השקעות גובים בחשבון (20 ש"ח מקסימום) אבל הם קבועים ולא מתעדכנים כלפי מעלה ככל שגודל התיק צומח.
בנוסף, אם תבצעו פעולה אחת או שתיים של קניה או מכירה, דמי הטיפול יקוזזו בגובה העמלות בגין הפעולה שביצעתם.
השירות
שירות לקוחות ותמיכה טכנית זמינים בכל שעות העבודה, חדר עסקאות עם מענה מהיר לביצוע הוראות טלפוניות ובנוסף מערכות מסחר מתקדמות והדרכה מסודרת על השימוש בהן.
איך קונים מניות דרך ברוקרים
ברוקרים אלו גופים המספקים שירותי מסחר עצמאי ברמות הגבוהות ביותר.
מבחינת מהירות ביצוע, מערכות, ועמלות מסחר זה הכי טוב שאפשר לקבל.
בנוסף לבורסה המקומית והאמריקאית תוכלו להיחשף לשווקים רחוקים ו"אקזוטיים" יותר, לקבל יכולות מינוף (הגדלת כוח הקניה), לבצע שורטים, להכניס פקודות מסחר מתקדמות אחרות, לנתח גרפים בזמן אמת ועוד.
כמו בתי השקעות גם פה ה"חסרון" הוא שתאלצו להעביר את הכסף שברצונכם להשקיע לחשבון נאמנות, יחד עם זאת תוכלו ליהנות מפיקוח אמריקאי או אירופאי. אבל עבור אלו מכם שמתכוונים לבצע לפחות פעולה אחת ברבעון – זו הבחירה הכלכלית הנכונה ביותר.
העמלות
העמלות הנוחות ביותר, עמלת קניה ומכירה של פחות מסנט למניה עם מינימום של 1.5$ לכל עסקה.
אין דמי משמרת או דמי טיפול, אבל חשוב לשים לב שרוב הברוקרים גובים עמלה על נתונים בזמן אמת ושימוש במערכות המסחר המתקדמות שלהם.
אם אתם לא מתכוונים לבצע פעילות אחת לרבעון לפחות עדיף שתשאירו את הכסף בבנק או תבחרו באחד מבתי ההשקעות.
השירות
שירותי חדר עסקאות 24 שעות ביממה ב'-ו', הדרכות מערכת, מנהל תיק לקוח צמוד ושירותים נוספים.
איפה הכי כדאי לקנות מניות?
התיישבתם במסעדה וניגש אליכם מלצר ואומר לכם "השירות שלי לא משהו ואני גובה טיפ של 20 אחוז". 5 דקות לאחר מכן, ניגש אליכם מלצר אחר שאומר לכם "השירות שלי מצוין ואני גובה טיפ של 3 אחוז".
באיזה מלצר תבחרו?
ככל הנראה שהמלצר השני יקבל אצלכם עדיפות ראשונה בעקבות שירות טוב יותר בפחות כסף לעומת המלצר הראשון המעניק שירות פחות טוב בעלות גבוהה יותר.
אז נכון, אמנם מדובר על דוגמה תלושה מהמציאות – אבל זה בדיוק המצב היום. בין הברוקרים, בתי ההשקעות והבנקים ישנם פערים מהותיים בעמלות ובתנאי המסחר, וגם בשירות שהם מציעים.
בעוד שהראשונים מציעים את העמלות האטרקטיביות ביותר ושירות מעולה, האחרונים (הבנקים) מציעים עמלות מסחר גבוהות מאוד ושירות גרוע בכל מה שקשר לקניית מניות.
והבחירה בידיים שלכם.
(בטבלה בראש העמוד אתם יכולים לראות את כל בתי ההשקעות והברוקרים שמאפשרים לקנות דרכם מניות ואת כל התנאים שלהם).
אם תשאירו את הכספים בחשבון הבנק ותקנו שם את המניות – אתם תיהנו מכך שלא תצטרכו להעביר את כספכם מחשבון הבנק יחד עם זאת תסבלו מעמלות מסחר גבוהות שינגסו לכם ברווחים בצורה שתקשה עליכם להרוויח.
האלטרנטיבות לבנקים עדיפות בהרבה ואחרי שתפתחו חשבון בבית השקעות או בברוקר ותבצעו העברה ראשונה תגלו שהשד לא נורא כ"כ, תשלמו הרבה פחות ותקבלו שירותים הרבה יותר טובים ונרחבים.
בנוסף, מדובר על אפשרות טובה בהרבה כי היא עונה באופן מיטבי על שתי הדרישות השכיחות ביותר של משקיעים וסוחרים שפונים אלינו ורוצים לדעת איך לקנות מניות בארה"ב ואיך לקנות מניות באפליקציה:
איך לקנות מניות בארה"ב
קניית מניות בארה"ב לא שונה בהרבה מקניית מניות בבורסה הישראלית אבל דרך בנקים היא עשויה להיות יקרה מאוד.
כל פעולה של קניה ומכירה של מניות בארה"ב תסתכם בעמלה של לפחות 25$ ולכן, הדרך הטובה ביותר לקנות מניות בארה"ב היא דרך בתי השקעות וברוקרים.
האפשרות הראשונה (בתי השקעות), פחות נפוצה לאלו שרוצים לקנות מניות בארה"ב כי היא יקרה יותר מהאפשרות השנייה (מינימום של 8$ לעסקה דרך בתי השקעות לעומת מינימום של 1.5$ דרך ברוקרים).
איך לקנות מניות באפליקציה
בעוד שבנקים כמעט ולא מספקים אפליקציות למסחר בשוק ההון (למעט יחידי סגולה), בתי השקעות וברוקרים מאפשרים לקנות מניות באפליקציות שונות ומתקדמות.
לכן, אם אתם רוצים לדעת איך לקנות מניות באפליקציה חשוב שתשננו – ככל הנראה הבנק שלכם לא יאפשר לכם לעשות את זה וכדאי שתבדקו איזה בית השקעות / ברוקר מספק את האפליקציה המתאימה עבורכם.
במידה והחלטתם לפתוח חשבון השקעות – בחיפוש קצר בגוגל תמצאו מהר מאוד עשרות חברות המספקות שירותי מסחר, איך יודעים מי יותר טוב ומי יכול לתת לי הצעה טובה יותר? ביצענו עבורכם השוואה.
אם כבר להשקיע, למה לא להשקיע דקה אחת בשאלון שלנו למציאת בית השקעות שמתאים לך? גללו לראש העמוד כדי למצוא את תנאי המסחר הטובים ביותר או לבצע השוואת תנאי מסחר בעצמכם.
המאמר מבוסס על נתונים גלויים לציבור אשר פרסומים בכלי התקשורת, באתרי אינטרנט ועיתונים כלכליים. המידע המופיע במאמר אינו מכיל את כל המידע הדרוש למשקיע, אין להסתמך עליו לצורך ביצוע עסקה בני"ע / נכס פיננסי. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ פיננסי על-ידי גורם מוסמך.