fbpx ...
מדיניות פיסקלית

מה זה מדיניות פיסקלית, מתי הממשלה עושה בה שימוש ומה ההבדל בינה לבין מדיניות מוניטרית? כל מה שצריך לדעת על אחד הגורמים החשובים לשליטה על המשק


מדיניות פיסקלית היא כלי יעיל מאוד בניהול מערכת המשתנים הריאליים במשק. הממשלה שולטת במשק דרך רכיב ההוצאות שלה ומטילה מסים בהתאם.

ההשפעה של מדיניות זו על המשק באמצעות הכלים שעוד מעט תכירו, מבהירה מדוע הממשלה עושה בו שימוש רב. מה בדיוק משנים בהוצאות הממשלה ובכסף שלנו כדי להפוך את המשק ליעיל יותר? במה היא משפיעה על המשק בהשוואה למדיניות מוניטרית? הנה הדברים החשובים.

מה זה מדיניות פיסקלית?

מדיניות פיסקלית פירושה שהממשלה מתווה מדיניות דרך שליטה בהוצאות ובמיסוי. כשההוצאות שלה גדולות הדבר יוביל לעלייה בביקוש ובמחירים. ההנחה היא שצמיחה גבוהה ואינפלציה גבוהה נוצרות בעקבות ההתערבות, ולהפך. 

לכן, הממשלה מגבירה את ההוצאות בתקופה בה הצמיחה נמוכה ומקצצת בתקופת צמיחה גבוהה ואינפלציה.

כשמדברים על שינוי בהוצאות הממשלה כדי ליישם את המדיניות הזו, הממשלה לא רק משחקת בכלי המיסוי אלא גם יוצרת חוב ציבורי. בעבר ניסו ממשלות רבות לנקוט במדיניות מוניטרית בלבד כדי לייצב את המשק, והבינו שמשהו חסר.

באמצעות שינוי באופן חלוקת המסים, למשל, אפשר לשנות את מצב התעסוקה, להביא לצמיחה ולמנוע מיתון. אפשר לתאר את התערבות הממשלה במדיניות זו באמצעות הזרמת כסף חדש לשוק. כלומר, דרך סעיפי ההוצאות.